Napsali o nás – článek ve Svitavském deníku 20.10.2012

21 října, 2012 by AV Leave a reply »

Nával u voleb? Ani omylem! Lidé raději dělají na zahradě

 STAŠOV VOLÍ U HASIČŮ. Ve volební komisi pravidelně usedá Jaroslava Teplá (vpravo). Čtvrtinová účast voličů ve Stašově je podle ní
v parlamentních volbách běžná.

 Svitavy – Žádný z kandidátů neobdržel na Svitavsku v prvním kole senátních voleb nadpoloviční většinu platných hlasů, a tak se v pátek úderem druhé hodiny odpolední opět otevřely volební místnosti.

FOTOGALERIE

Lidé rozhodnou mezi Zuzkou Bebarovou –  Rujbrovou z KSČM a Radko Martínkem  z  ČSSD.

Ve Stašově lidé volí v hasičárně. „Obecní úřad se opravuje, a tak je teď provizorně úřad v hasičské zbrojnici,“ vysvětluje předsedkyně volební komise Jaroslava Teplá.

Ve vesnici totiž nemají školku, školu, obchod ani hospodu. První obálku se svým hlasem vhazuje do urny právě předsedkyně komise.

Ani půlhodiny po otevření  ale další volič nepřichází. Svítí slunce, lidé pracují kolem svých domů, prochází se venku se psy, zkrátka běžný den. „K volbám ani nepůjdu. Co bych tam dělal? Ten, kterého jsem volil, neprošel, tak co,“ míní jeden z obyvatel Stašova. 

Členové komise vzpomínají na minulý týden. První volič přišel po třetí hodině a další až večer. „V mezičase si povídáme, čteme noviny nebo luštíme křížovky. Vleče se to, když nikdo nechodí,“ říká člen komise Radovan Husák. Mají obavy, aby přišlo aspoň tolik lidí, co minulý týden.  Ze sto devadesáti osmi jich hlasovalo jen čtyřicet devět. Podle Jaroslavy Teplé je to ale obvyklý počet. Teprve komunální volby si nenechá ujít téměř žádný z voličů. Vědí, že rozhodují o vedení své obce. „To bývá účast skoro stoprocentní,“ dodává předsedkyně.

Autor: Květuše Korbářová

Advertisement

Napsat komentář

You must be logged in to post a comment.