Napsali o nás: Pardubický kraj přispěje Stašovu na vrty

24 září, 2014 by AV Leave a reply »

24.9.2014  Obci se tento týden pořádně ulevilo. Pardubický kraj totiž vesnici konečně přiklepl veledůležitou dotaci na rozvoj infrastruktury v oblasti vodního hospodářství. V překladu to znamená, že Stašované mohou začít s průzkumnými vrty v okolí.

Vesnice se totiž dlouhodobě potýká s nedostatkem kvalitní pitné vody a v uplynulých měsících řešila způsoby, jak zásobovat obyvatele touto životně důležitou tekutinou. Kraj nyní na vyhloubení dvou zkušebních vrtů poskytl částku tři sta tisíc korun.

„Je to hodně důležité. Bude to první etapa naší cesty k tomu, jak se konečně dostat ke kvalitní pitné vodě. Fází nás však čeká ještě několik,“ upozorňuje starosta Stašova Leoš Vendolský. Vesnice by totiž jinak nebyla schopná poslat na tuto akci dost peněz z vlastní kasy. Jen zkušební vrty budou stát čtyři sta třicet osm tisíc korun. „Už jsme začali s přípravou. Do konce listopadu musíme všechno provést a stihnout,“ připomíná starosta Stašova.

Hydrogeologické průzkumy ukázaly, že nové vydatné zdroje by se mohly nacházet směrem na Jedlovou v baldecké části. „Je to v blízkosti starého vodojemu. Uvidíme, jestli bude dost vydatná. Avšak každá deci pro nás bude dobrá,“ upřesňuje Leoš Vendolský.

Podle předpokladů by vrty mohly nabídnout obci kapacitu 0,3 litru za vteřinu, zásobovat by přitom potřebovala až 1,5 litru za vteřinu. „Takže bychom do budoucna potřebovali ještě další čtyři taková ložiska, která by pomohla zásobovat,“ dodává starosta.

Stašov už je nyní zásobovaný ze tří zdrojů, avšak kapacita pro obyvatele stále nedostačuje. V letních měsících se dokonce stává i to, že během dne kohoutky neprotéká voda. To jen ve chvílích, než vodohospodáři ve vodárně přepnou na další zřídlo. Ze slabého toku ještě navíc odčerpává část i úpravna vody, která odděluje dusičnany. Tu má obec schválenou do roku 2015.

Pokud se ukáže, že jsou vrty dost vydatné, obec by je musela připojit na vodovodní řad vesnice, což by stálo další dva miliony korun.

Autor: Bohuslav Stehno, Svitavský deník

Advertisement

Napsat komentář

You must be logged in to post a comment.