Poohlédnutí do krátké minulosti z pohledu nestranného občana Stašova

19 prosince, 2014 by AV Leave a reply »

Pokud se bez nějakých předsudků podívám na kulturní vývoj Stašova v posledním roce, musím konstatovat, že se obec pomalu „dává dohromady“ a lidé mají k sobě blíž. Je to různými kulturními akcemi, které se poslední dobou pořádají.

Za to patří především velký dík paní Vilmě Houdkové, dobrovolným hasičům, ostatním organizátorům a starostovi obce, panu Leoši Vendolskému, který vychází vstříc s bezplatným zapůjčením prostor obecního úřadu.

Chtěla bych se zmínit o povedené akci rozsvícení vánočního stromu. Vlastně poprvé v historii obce byl ze strany pořadatelů zájem o zpřístupnění místního kostela široké veřejnosti. Byla jsem překvapená vysokým zájmem o prohlídku, poslech varhanního koncertu, krátkou historii kostela i misijní jarmark. Po programu se všichni přesunuli k obecnímu úřadu, kde byl po projevu místostarosty rozsvícen vánoční strom a za zpěvu koled panem Wágnerem i ostatních si každý mohl připomenout dobu vánoční. Vymrzlým účastníků připravila Obec Stašov horký voňavý mok, který bohužel brzy došel, a tak musel punč nahradit grog z rumu věnovaného panem Peniasem.

O týden později byla další velmi vydařená akce SDH – Mikuláš. Na velice vkusně upraveném prostranství u obecního úřadu vítali stašovské děti čerti a „ postrkovali“ je pod stan k Mikuláši a andělům. Tam museli předvést svůj um přednesením básničky, cviky a nebo jen vystrašeným obličejem, aby každé dítě dostalo malý dárek, který byl nakoupen z prostředků obce. Dospělí opět popíjeli něco na zahřátí a byla dobrá nálada.

Opět o týden později pořádala obec „Vánoční posezení“ pro důchodce. Tato akce se setkala s velmi kladným ohlasem. Bylo připraveno občerstvení masité, sladké i tekuté. Pan starosta seznámil všechny přítomné s aktivitami obce a plány do budoucna. Také chtěl znát názory na poměrně podstatné věci v obci nás důchodců, kteří tvoříme ne nepodstatnou část obyvatel Stašova. Hudbou provázel pan Kvíčala a zpěvem pan Wágner. Byla jsem velice ráda při pohledu na dobře se bavící spoluobčany, kteří se prakticky i za celý rok nesejdou. Atmosféra byla vynikající.

Jako výborný nápad paní Houdkové také považuji „pátky“, kdy se scházejí důchodci v 16,00 hodin na obecním úřadě. Baví se, čte se kronika obce, tvořily se adventní věnečky a určitě přijdou na řadu i další zajímavé náměty. Chtěla bych povzbudit všechny dříve narozené, hlavně nyní přes zimu, kdy není tolik práce, aby přišli. Stačí si jen tak sousedsky při čaji nebo kávě „podrbat“. Určitě to prospěje všem.

Ještě jednou veliké díky všem organizátorům a pomocníkům a Obci Stašov, která vše zaštituje zázemím.

Anděla Němcová, prosinec 2014DSC1701Stašovské pátky - vánoční inspirace

Advertisement

Napsat komentář

You must be logged in to post a comment.