Žehnání praporu SDH Stašov spojené s výstavou „Dary Stašova“

17 září, 2015 by AV Leave a reply »

V sobotu dne 5. září 2015 proběhly v naší obci dvě akce.P1020434

Jedna má už tradici, a to je výstava „Dary Stašova“. Tak jako i jiné roky byla velice zdařilá. Zasedací místnost obecního úřadu byla vkusně vyzdobená a na stolech byly vystaveny plody zahrad, zahrádek, polí i rybníků. Prakticky ke každému ovoci, zelenině, kaprům a obilí byl i k ochutnání nabídnut výrobek, který uvařil, umíchal nebo upekl vystavovatel. K doma upečenému výbornému chlebu si mohli návštěvníci ochutnat různé druhy rybích a ostatních pomazánek, dále koláčů a jiných různých výrobků. Velice příjemná byla i účast a zapojení lidí, kteří nemají v obci trvalý pobyt, ale ve Stašově tráví pouze víkendy. Výstava byla obohacena o možnost zakoupení různých druhů perníků, a to i s obrázkem stašovského kostela.

 

Druhá akce měla premiéru a už se hned tak opakovat nebude. Místní sbor dobrovolných hasičů nechal požehnat původní originální hasičský prapor z roku 1897 v místním kostele.DSC2764

Ve 13.00 hodin se začaly sjíždět sbory z okolí, některé si přivezly s sebou i jejich prapory. U hasičské zbrojnice je uvítal starosta SDH Stašov, Pavel Gregor.

Hosté si po uvítání prohlédli výstavu „Dary Stašova“ a před 14.00 hodinou se všichni průvodem, kterému hrála do pochodu kapela Jana Kvíčaly, přesunuli do místního kostela. Ve 14.00 hodin začala mše svatá a kostel byl takřka zaplněn. K liturgii hrála a zpívala rodina Samkova z Banína. Otec Šilhánek vyzdvihl důležitost dobrovolných hasičů pomáhat a hasit nejen oheň, ale někdy i lidský hněv a rozbroje. Také připomněl životopis sv. Floriána, patrona hasičů a během mše prapor slavnostně okouřil a požehnal.

Po mši svaté se všichni slavnostním pochodem opět za doprovodu kapely Jana Kvíčaly přesunuli na místní sportoviště, kde přednesli projevy hosté a starosta místního SDH.

Následovaly ukázky zásahů historické techniky (SDH Lysice) a moderní techniky (SDH Pomezí). Celé toto odpoledne bylo ukončeno večerní zábavou.

DSC2738

Dle výpovědí některých hostujících, byla tato akce velice zdařilá, dobře organizovaná, důstojná a pěkná. Bohužel, i při velkém počtu zúčastněných, bylo poměrně málo místních občanů. Je to veliká škoda, jelikož jedině při hrdosti na svůj domov a zapojení se do dění v obci, se mohou upevnit i mezilidské vztahy.

Prapor bude umístěn na Obecním úřadě Stašov.DSC2817

 

Anděla Němcová

Advertisement

Napsat komentář

You must be logged in to post a comment.