Masopust 6.2.2016

7 února, 2016 by AV Leave a reply »

V sobotu od druhé hodiny odpolední začali vyhrávat hudebníci pozvaní z Bystrého na točně pod kostelem. Spolu s panem Vágnerem, hrajícím na buben tak po celé odpoledne zajišťovali hudební doprovod. IMG_7425IMG_7445

Po chvíli se k nim připojil masopustní průvod a starosta obce  pan Vendolský předáním symbolického klíče masce „mnichovi“ povolil masopustnímu průvodu průchod obcí. Zatančil si sólo s maskou medvěda a poté se celý průvod vydal směrem k dolnímu konci. Po občerstvovacích zastávkách se vydal zpět směrem na horní konec obce.

I počasí letošnímu průvodu přálo, spíše jak zimní připomínalo jarní počasí plné sluníčka.

Organizátorům akce v čele s paní Houdkovou patří poděkování. Také zástupci JSDH panu Přidalíkovi za obstarávání odvozu hudebníků.

Více fotografií na: http://stasov.rajce.idnes.cz/Masopust_6.2.2016

a  http://rita0.rajce.net/Masopust_6.2.2016 http://rajce.net

Na závěr pak troška historie:

Masopust (Vostatke, Fašank, Voračky, Voráčí, Končiny, či karneval) je třídenní svátek, jakož i slavnostní období mezi Vánocemi a Postní dobou. Zatímco jeho počátek, který nastává po svátku Tří králů (6. ledna), má pevné datum, tak jeho konec je závislý na datu Velikonoc a končí tak v rozmezí od poloviny února do počátku března. Masopust vychází především z římského náboženství, které s předjařím spojovalo vegetační a plodností božstva jako je Bakchus.

Masopust představoval období hodování a veselí mezi dvěma postními dobami. Během něj probíhaly taneční zábavy, zabijačky a také svatby. Vrcholí posledním čtvrtkem tohoto období, zvaným Tučný čtvrtek, spojeným se zabijačkou a hostinou. Poslední tři dny, tedy masopustní neděle, pondělí a úterý jsou zvány končiny, ostatky, fašank či přímo masopust, se konají různé rituální úkony, průvod masek, scénické výstupy a končí taneční zábavou.

 

IMG_7457IMG_7467

Advertisement

Napsat komentář

You must be logged in to post a comment.