Voda- znečištění zdroje – postup 12.7.2021

3 srpna, 2021 by AV Leave a reply »

3.8.2021 KHS povolila používání vody z obecního vodovodu jako pitné: Vyjádření KHS a doporučení postupu

21.7.2021 Rozhodnutí KHS o zákazu používání vody jako pitné: KHS_zakaz_uzivani_vody_z_vodovodu_obec_Stasov_7-_2021-1

Protokoly o zkoušce vody od 12.7.2021  – úřední deska – rozbory vody

13.7.2021 Obec Stašov informuje, že jsou v obci přistavené dvě cisterny s pitnou vodou. V horní části obce zastávka u transformátoru, dolní část obce u kostela. Dodržujte prosím pokyny uvedené na cisternách.

13.7.2021 Na základě předběžné informace z KHS není v tuto chvíli voda ve vodovodu bez tepelné úpravy určená ke konzumaci. Během dne budou do obce přistaveny cisterny s pitnou vodou. Jakmile budou přistaveny, budeme Vás informovat. Obec Stašov

Informační leták k převařování vody pro domácnosti z cisterny

 Ve vodě z cisterny může s ohledem ke klimatickým podmínkám dojít k pomnožení mikroorganismů, které sice nejsou většinou pro zdraví člověka nebezpečné, přesto je vhodné tuto vodu před přímou spotřebou převařit podle následujících pokynů:

K pití, vaření, přípravě jídel a nápojů, čištění zubů a otevřených ran používejte výhradně převařenou vodovodní vodu nebo balenou vodu!

  • Návod na převaření:

Přiveďte vodu jednorázově do klokotavého varu, např. ve varné konvici, a poté nechte přirozeně ochlazovat po dobu alespoň deseti minut. Tímto způsobem dojde k usmrcení všech rizikových mikroorganismů. Pro většinu účelů použití byste poté měli vyčkat nejméně tak dlouho, než se voda ochladí na teplotu vhodnou k danému účelu použití.

POZOR NA RIZIKO OPAŘENÍ!

  • K mytí, splachování toalet a dalším účelům lze vodu z cisteren používat bez omezení, jen u kojenců a osob s oslabenou imunitou se doporučuje i k mytí použít vodu převařenou.

 

Dnes 12.7.2021 byly odebrány vzorky vody, a to jak akreditovanou laboratoří, tak hygienickou stanicí ve Svitavách, a odeslány na rozbory. Výsledky rozborů budou známy pravděpodobně nejdříve ve čtvrtek a následně pak uveřejněny na stránkách obce.  Na základě výsledků budeme informovat o dalším postupu formou obvyklou (sms, web, fb). Obec Stašov

Advertisement

Napsat komentář

You must be logged in to post a comment.