Tříkrálová sbírka 2015

17 ledna, 2015 by AV Leave a reply »

Tříkrálová sbírka se stala v naší obci již tradicí. V pátek 9. ledna se letos vypravily už tři skupinky „Tří králů“ do jednotlivých domů s písničkou a prosbou o finanční příspěvek na Charitu. Vedoucí každé skupinky, pokud si to majitelé domů přáli, označil dveře požehnanou křídou K+M+B 2015. Nejsou to počáteční písmena jmen „Třech králů“: Kašpar, Melichar a Baltazar, jak se lidově traduje, nýbrž zkratka latinského „Christus mansionem benedicat“, což znamená – Kristus požehnej tomuto domu! V hovorové řeči požehnání znamená něco dobrého, štěstí, ochranu a zdraví.

Většinou již občané Stašova na tyto „Krále“ čekají a rádi přispějí, dokonce někteří donesou i příspěvek o den dříve, protože právě 9. ledna nebudou doma, i s klíčkem od branky, aby mohli mít popsány dveře. Ale jsou i tací, kteří neotevřou.

Je velice pozitivní, že o tuto aktivitu je i ze strany dětí zájem a původní jedna skupinka se „rozrostla“ na tři. A tak jako vždy, se i letos po všech úpravách oblečení, šminkování a vstřebání informací rozešli „Tři králové na všechny světové strany“.

Letošní sbírka poslouží poličské Charitě hlavně na domácí hospicovou péči pro těžce nemocné a koupi nového automobilu. Celkem se ve Stašově letos vybralo 6.473,00 Kč.

Autor: A.NěmcováDSCN2402

Advertisement

Napsat komentář

You must be logged in to post a comment.