15. srpna slavíme ve Stašově pouť !

7 srpna, 2020 by AV Leave a reply »

15. srpna slavíme ve Stašově pouť !

Po přečtení plakátku – Pozvání na pouťové veselení dne 8. srpna 2020 – a po rozporuplných otázkách některých občanů, kdy že tedy vlastně ta pouť je, rozhodla jsem se napsat tento veřejný příspěvek.

 Význam slova pouť je odvozený od slova „putovat“, to znamená podniknout cestu, která má určitý cíl s hlubším smyslem – navštívit mši svatou, prosit za odpuštění na místech, která odedávna sloužila jako cíl pro poutě. Na těchto místech byly postaveny kostely, kláštery nebo kaple.

Na pouť ale můžeme také „putovat“ do kostela v době, kdy má svátek ten, komu je příslušný kostel zasvěcený. V našem případě je to svátek Nanebevzetí Panny Marie, který se slaví každoročně 15. srpna. Pokud svátek připadne na všední den v týdnu, slaví se pouť nejbližší neděli.  Pouť v obci znamená svátek celé vesnice. Dle tradice byla jeden den oslava církevní i světská. Tento termín nelze přesunout podle času zábavního podniku a zábavě se nedá říkat pouťová, je to velice zavádějící.

Tímto příspěvkem chci vysvětlit podstatu a termín pouti, který je daný.

Určitě by se našla do budoucna schůdná varianta, aby opět „pouť byla svátek celé vesnice.“

 Anděla Němcová

Vyjádření obce: Bohužel obec není schopna zajistit světskou zábavu v podobě zábavních atrakcí na stejný termín, jako připadá na poutní mši svatou. V minulosti byla tradice poutní zábavy v obci zcela přerušena a jediný volný termín po jejím obnovení bohužel vychází vždy o týden dříve, než připadá na svátek Nanebevzetí Panny Marie.

Advertisement

Napsat komentář

You must be logged in to post a comment.