Napsali o nás: Svitavský deník : Není dost pitné vody, udělají nový vrt

26 srpna, 2014 by AV Leave a reply »

Stašov – Jestli si někdo může stěžovat na nedostatek kvalitní pitné vody, jsou to obyvatelé Stašova. Obec řeší potíže, jak může.

Přestože už vesnice ve spolupráci s Pardubickým krajem investovala do obnovy vodojemu, vodovodního řadu a úpravny vody miliony korun, stále nic nepomáhá. „Vyřešili jsme tím jeden z problémů s kvalitou vody. Bohužel její nedostatek stále přetrvává. Hlavní zdroj pitné vody v minulosti s vydatností zhruba devadesát metrů krychlových, dává nyní pouhých padesát metrů krychlových pitné vody denně,“ popisuje potíže starosta Stašova Leoš Vendolský. Především v letních suchých obdobích jsou s dostatkem vody problémy. „Hlavně když proudí z menšího vodojemu,“ přidává se Jan Ladra, provozní technik vodohospodářů.

Zdroje na zkoušku

Nadějí pro místní i vedení vesničky na Poličsku je vyhloubení zcela nového vrtu. Ve Stašově už mají zpracovaný projekt. Požádali Pardubický kraj o dotaci na jeho realizaci. Rozhodnutí na příslušných místech by mělo padnout už do konce srpna.

Plány počítají s tím, že dělníci vyhloubí dva zkušební vrty v oblasti směrem k Baldě. „Právě v okolí na Pomezí by mohly být kvalitnější zdroje pitné vody, které by problémy Stašova mohly vyřešit. Doufáme v to také my,“ dodává Jan Ladra.

Počkají si?

Jen průzkum vyjde na čtyři sta padesát tisíc korun a výsledek je značně nejistý. „Na základě výsledků těchto zkušebních vrtů se pak rozhodne, zda vydatnost nového zdroje bude dostačující, či zda se bude hledat nová lokalita pro další zkušební vrt,“ upozorňuje na úskalí starosta Leoš Vendolský. Může se tak stát, že si lidé na nové zřídlo pitné vody počkají měsíce i roky. Pokud však alespoň jeden ze zamýšlených vrtů nabídne dobré podmínky pro zásobování obce, ve Stašově začnou finišovat s projektem, který by zahrnoval také napojení na vodovodní řad v hodnotě dvou milionů korun.

Přepojují vodojemy

Obec v minulosti problémy s nedostatkem kvalitní pitné vody řešila přepojením části obyvatel na takzvané „radiměřské studny“. Nyní přepojuje mezi dvěma vlastními vodojemy. „Vždy tak, aby se hladina v jednom z nich stačila vrátit zpět nad kritickou hranici. Hladinu hlídají elektronická čidla, která pomocí SMS upozorňují na kritickou výšku a potřebu přepnutí zdroje pitné vody,“ uzavírá starosta.

Autor: Bohuslav Stehno, Svitavský Deník 26.8.2014

 

Advertisement

Napsat komentář

You must be logged in to post a comment.