Napsali o nás: Dary Stašova: Sousedé se pochlubili likéry, sýry i věnci

15 září, 2014 by AV Leave a reply »

Stašov – Je libo výborné pomazánky paní Mauerové, kozí sýry domácí výroby, ovocné likéry, nebo nádherně zdobené věnce?

To není soutěž pro kutily a vynalézavé kuchaře a kuchařky, ale přesně v tomto duchu se setkávají lidé ve Stašově. Posedí se sousedy, povědí si novinky a k tomu si mezi sebou mohou porovnat své kulinářské umění z plodů vlastní zahrady. „Kromě toho tu máme domácí plněné cukety, cuketovou buchtu. Najdete tu také likéry a šťávy všeho druhu,“ zve na návštěvu do prostor obecního úřadu jedna z obyvatelek Stašova Milada Mauerová, která sama připravila domácí pomazánky. Její sousedy zaujal právě recept na bůčkovou pomazánku, nebo také pomazánku připravovanou z kapra.

Její sousedky se mimo jiné vytáhly s vlastními recepturami a přímou ochutnávkou zeleninových zavařenin, nebo pečlivě vypiplaných marmelád. Další Stašovák zase dopřál ostatním pohled na vlastní dosti zajímavý exemplář dýně, která mohla dosahovat až půlmetrové délky. „Dali jsme dohromady úplně všechno, co jsme měli na našich zahradách včetně švestek a dalšího ovoce,“ upozornila Milada Mauerová, že žádný z pokrmů není připravovaný ze surovin dostupných v supermarketech.

Specialista na ozdobné práce Tomáš Lipavský zase ostatním předvedl, jaké tvary se dají vykrajovat do ovoce všeho druhu. V minulosti už zkoušel „vyřezat“ tvary do banánů. Tentokrát „vytesal“ obličej či houslový klíč do malých dýní. Lidé na akci přinesli také nejrůznější věnce. „Já jsem přinesla na ozdobu strašidla, anebo malé ježky z šišek a slámy. Je to tak hodina práce. A mně tu hodně zaujala detailní busta indiána ze dřeva od Jiřího Franze. To je krásná práce,“ uvedla Anna Krušinová. Ve Stašově tuto tradici zavedli teprve před třemi letya postupně se připojují i mladí lidé. „Jsem rád, že se lidé u nás ve Stašově scházejí, protože si mají také co povídat,“ uvedl starosta Stašova Leoš Vendolský.

Autor: Deník/ Bohuslav Stehno

 

Advertisement

Napsat komentář

You must be logged in to post a comment.